iO’s interactieve website voor Canon van Vlaanderen maakt een duik in onze geschiedenis zoveel leuker

Van het Lam Gods over Ons Kookboek tot Rock Werchter: Canon van Vlaanderen is klaar.

De veelbesproken lijst resulteerde niet enkel in een lijvig boek, maar eveneens in de interactieve, uitdagende website canonvanvlaanderen.be, die iO met veel plezier voor een tevreden klant ontwikkelde.

Focus op content

Tom Van Mierlo, Strategy Director iO: “In opdracht van de Vlaamse Overheid, Departement Onderwijs & Vorming, ontwikkelde iO de website canonvanvlaanderen.be. We tekenden ook voor de branding, het logo en een promotievideo. Over de inhoud van de canon hadden we uiteraard geen inspraak, daarover heeft de canoncommissie zich uitvoerig ontfermd. Maar de website wil allerminst politieke voorkeuren sturen. Het betreft een bundeling van interessante personen, gebeurtenissen, voorwerpen en fenomenen uit de geschiedenis van de regio die wij vandaag Vlaanderen noemen. Wij hebben die zo helder en toegankelijk mogelijk in een website gegoten. De site moest dynamisch, aantrekkelijk en speels worden, maar bovenal de content maximaal tot zijn recht laten komen.”
canonvanvlaanderen.be
canonvanvlaanderen.be

Dynamische tijdlijnen

Sven Luyten, Program Manager iO: “De canoncommissie leverde de content aan in 60 historische vensters. Wij ontwikkelden een webdesign met 3D-aanvoelende tijdlijnen die bezoekers mee door de tijd voeren. De vensters worden weergegeven door bollen op die tijdlijnen. Naast deze tijdlijnweergave kunnen bezoekers ook opteren voor een klassiekere lijstweergave. Om te grasduinen zijn de tijdlijnen het leukst, voor deep dives is de lijstweergave misschien eerder aangewezen.”

Interactieve kaarten

Sven Luyten: “Via de navigatie rechtsboven kun je ook o.a. interactieve kaarten bekijken. De kaarten werden door cartografen aangeleverd, maar wij maakten ze interactief. Zo kun je de landsgrenzen doorheen de tijd verschuiven. Voor lagereschoolkinderen en mensen die minder sterk zijn in Nederlands reikt Wablieft ook eenvoudigere teksten aan. Sommige zijn al geüpload, andere komen er nog aan.”

Parler-vrai

Wim Heylen, Secretaris commissie Canon van Vlaanderen: “We zijn erg opgetogen over de samenwerking met iO. We troffen een gedreven team aan. Ze keken met een open geest naar onze onderneming en de manier waarop ze hun schouders onder dit erg moeilijke project hebben gezet siert hen. Enerzijds was iO één en al oor voor onze wensen, anderzijds durfden ze hun expertise te verdedigen tegenover ons, contentgedreven mensen. ‘Zouden jullie dat wel doen? Dat lijkt ons geen goed plan’, opperde iO soms vlakaf. Die parler-vrai hebben we geapprecieerd.”

Uniek project

Sven Luyten: “Het werd een uniek project. De 3D-tijdlijn van de homepage vormde een leuke uitdaging. En naarmate je verder teruggaat in de tijd, nam de kwaliteit van het aangereikte beeldmateriaal logischerwijs af. Daar hebben onze designers soms bijzonder creatieve oplossingen voor bedacht. Bovendien hebben we en passant veel over de Vlaamse geschiedenis geleerd. Ook het klantencontact was erg aangenaam.”

Over iO
iO is een blended agency. Wij helpen klanten zoals ​ Proximus, De Nationale Loterij, Audi, Brussels Airport om volledige merkervaringen van begin tot eind duurzaam vorm te geven en te verbeteren. Door de juiste expertise – strategie, creatie, technologie, marketing en data – slim te combineren, en actief samen te werken met onze klanten. Zo boeken we de digitale vooruitgang die klanten, gebruikers en mensen in deze tijden van een merk verwachten. 

iO (voorheen Intracto Group) werd opgericht in 2005 en opereert lokaal en internationaal in opdracht van bedrijven, organisaties en overheden in België, Nederland, Zweden, Denemarken en Bulgarije. ​iodigital.com

 

Over Canon van Vlaanderen
Van het Lam Gods over Ons Kookboek tot Rock Werchter: de Vlaamse Canon is klaar. De veelbesproken lijst resulteerde in een lijvig boek van meer dan 300 pagina’s en omvat een overzicht van de Vlaamse taal, cultuur en geschiedenis vanaf het einde van de laatste ijstijd tot vandaag. Maar er is dus ook een onlineversie: www.canonvanvlaanderen.be. Die werd door iO ontwikkeld in opdracht van de commissie Canon van Vlaanderen, die op haar beurt een mandaat kreeg van de Vlaamse Overheid, Departement Onderwijs & Vorming.

Media

Contact

Roel Van Aelst

Roel Van Aelst

Marketing & Communication Director, iO

Over iO

iO is een blended agency. Wij brengen talent in marketing, technologie, content, strategie en creatie samen. Met ‘experience is everything’ als overtuiging helpen we onze klanten hun doelgroep een rijke en relevante merkbeleving te bieden. Zo konden we sterke merken als Audi, Brussels Airport, Efteling, Eneco, Fiberklaar en Worldline al helpen groeien.

iO werd opgericht in 2005 en opereert lokaal en internationaal in opdracht van bedrijven, organisaties en overheden vanuit onze verschillende campussen in België, Nederland, Zweden, Denemarken en Bulgarije.