iO brengt de digital twin van Port of Antwerp-Bruges tot leven met AI

Port of Antwerp-Bruges en iO gaven APICA, de virtuele kopie van de haven, een menselijker gezicht op basis van artificiële intelligentie. 

APICA (Advanced Port Information and Control Assistant) werd al begin 2022 in gebruik genomen. Nu krijgt de avatar die de digital twin voorstelt een nieuwe outfit, warmere stem en vriendelijkere gelaatsuitdrukking. Bovendien spreekt ze maar liefst honderd talen. 

Dankzij een digitaal netwerk van drones, sensoren en camera’s helpt APICA havenmedewerkers vlot en veilig te werken. Ze geeft realtime weersinformatie, verspreid data over de luchtkwaliteit en neemt bij incidenten automatisch contact op met veiligheidsadviseurs. In de toekomst zal APICA ook gevaarlijke situaties kunnen voorkomen door historische data te combineren met AI. ​ ​ 

Onder havenmedewerkers is APICA al langer bekend, maar tegenover buitenstaanders - zoals omwonenden en buitenlandse delegaties – kon de digital twin een herkenbaar gezicht gebruiken. Daarom vroeg Port of Antwerp-Bruges aan blended agency iO om APICA wat menselijker te maken en om haar talenkennis bij te spijkeren. ​

  •  Vriendelijker gezicht 

Eerst maakte de in still-image generation gespecialiseerde AI een brede schakering aan synthetische personages, waaruit Port of Antwerp-Bruges een open, vriendelijk gezicht koos. 

  • Nieuwe outfit 

De volgende stap: APICA’s outfit. Gekozen werd voor een tweede, nog experimentele AI van OpenAI. Mede doordat iO collega Rodger Werkhoven OpenAI als independent Creative Director heeft geadviseerd in de ontwikkeling van hun Dall•E 2 AI, kon hij met zijn team vanuit iO aan de slag met Dall•E Experimental. Gekozen is voor een ontwerp dat de artificiële origine van APICA symboliseert. Ook om mensen te helpen APICA niet te verwarren met een mens van vlees en bloed. 

  •  Synthetische stem 

De laatste fase was de spannendste. Hoe nu APICA tot leven te brengen? En hoe zou haar synthetische stem moeten klinken? Daartoe werd gekozen voor een derde Artificiële Intelligentie, van AI-ontwikkelaar D-ID. Deze AI is getraind op de gedragingen van het menselijk gezicht en op de klank van de menselijke stem in intermenselijke communicatie. iO’s Rodger Werkhoven heeft ook D-ID als creatief adviseur bijgestaan, hetgeen resulteerde in een unieke AI-tool waarmee ook Port of Antwerp-Bruges de verpersoonlijking van hun APICA uiteindelijk tot leven kan brengen. Niet alleen maar in beweging, maar ook in spraak. APICA spreekt maar liefst meer dan honderd talen, accentloos! Voorlopig werkt dat middels text-to-speech technologie, maar zou dat voor Port of Antwerp-Bruges relevant gaan worden, dan kan APICA tegen die tijd óók direct in een vraag-en-antwoord dialoog met mensen treden. 

Presentatieopdrachten 

AI-Avatar APICA werd al op de Vlaamse Havendag (7 mei) en Transport Logistic in Munchen (9 tot 12 mei) ingeschakeld. Voortaan zal ze ook op events en presentaties in binnen- en buitenland havengerelateerde kwesties op een eenvoudige, tastbare manier uitleggen. 


Over iO ​
iO is een blended agency. Wij helpen klanten zoals ​ Proximus, De Nationale Loterij, Audi, Brussels Airport om volledige merkervaringen van begin tot eind duurzaam vorm te geven en te verbeteren. Door de juiste expertise – strategie, creatie, technologie, marketing en data – slim te combineren, en actief samen te werken met onze klanten. Zo boeken we de digitale vooruitgang die klanten, gebruikers en mensen in deze tijden van een merk verwachten. ​

​iO (voorheen Intracto Group) werd opgericht in 2005 en opereert lokaal en internationaal in opdracht van bedrijven, organisaties en overheden in België, Nederland, Zweden, Denemarken en Bulgarije. ​​​iodigital.com ​ 

Over Port of Antwerp-Bruges ​
Als tweede grootste haven van Europa bouwt Port of Antwerp-Bruges mee aan een duurzame wereld. Daarbij wordt er gewerkt om economie, klimaat en mens met elkaar te verzoenen. Samen met de havengemeenschap en hun partners zetten ze de uitdagingen van vandaag zoals energietransitie, digitalisering, en mobiliteit om in oplossingen. Klaar voor een toekomst die ze efficiënter, veiliger, duurzamer, en slimmer maken. 

 

Media

video: https://youtu.be/rn4lQ-10_1E

Credits 

Client: Port of Antwerp-Bruges ​
Client contact: Joke Rommelaere ​
Account: Ena Stevens, Stephanie Katic, Charlotte Severijns, Bas Smabers ​
Executive Creative Director: Rodger Werkhoven ​
Creative team: Frederik Maes, Maxime Andrien ​ ​
Designer: Quentin Baes ​ ​
AI-Design en Art Direction: Rodger Werkhoven, Olivier Teepe ​
AI-Voice Design: Rodger Werkhoven, Olivier Teepe ​
AI-Animation: Rodger Werkhoven ​
Strategy: Frank Cuypers, Amber Verberckmoes 

Contact

Roel Van Aelst

Roel Van Aelst

Marketing & Communication Director, iO

 

 

Over iO

iO is een blended agency. Wij brengen talent in marketing, technologie, content, strategie en creatie samen. Met ‘experience is everything’ als overtuiging helpen we onze klanten hun doelgroep een rijke en relevante merkbeleving te bieden. Zo konden we sterke merken als Audi, Brussels Airport, Efteling, Eneco, Fiberklaar en Worldline al helpen groeien.

iO werd opgericht in 2005 en opereert lokaal en internationaal in opdracht van bedrijven, organisaties en overheden vanuit onze verschillende campussen in België, Nederland, Zweden, Denemarken en Bulgarije.