Apotheekkennisbank werkt samen met iO aan centraal medicijnplatform voor patiënt en zorgverlener

Utrecht, 3 mei 2022 — Om patiënten en zorgverleners te helpen, is farmaceutisch platform Apotheekkennisbank in samenwerking met iO bezig met de ontwikkeling van een centraal en toegankelijk digitaal platform waar informatie over medicijnen altijd makkelijk te vinden is: BijsluiterPlus.

Bij het gebruiken van nieuwe medicijnen is het belangrijk de bijsluiter aandachtig door te nemen. Maar wat doe je als je de bijsluiter om welke reden dan ook niet binnen handbereik hebt of nog vragen hebt na het lezen en behoefte hebt aan aanvullende informatie?

Uit onderzoek blijkt dat deze aanvullende informatie over geneesmiddelen de patiënt vaak niet op de juiste manier bereikt. Dit kan verkeerd gebruik van medicijnen vergroten. 

Naast de bijsluiter zijn er ook andere materialen die uitleg geven over goed geneesmiddelgebruik, denk aan instructiefilmpjes, apps of instructiekaarten. Deze informatie is vaak moeilijk te vinden en daardoor voor patiënt en zorgverlener lastig bereikbaar. Daar is nu een oplossing voor in ontwikkeling.

Meer dan een digitale bijsluiter

BijsluiterPlus wordt een platform waar patiënten en zorgverleners eenvoudig informatie over medicijnen kunnen vinden. In samenwerking met de farmaceutische industrie worden door hen ontwikkelde voorlichtingsmaterialen beter bereikbaar voor patiënt en zorgverlener. In veel gevallen is informatie over medicijnen wel online te vinden, maar moeilijk vindbaar of is het bestaan ervan onbekend. Door deze informatie beschikbaar te maken op een centraal platform dat voor iedereen bereikbaar is, wordt de kans dat medicijnen onjuist gebruikt worden door het ontbreken van gebruikersinformatie of door verouderde en/of foutieve informatie aanzienlijk kleiner.

De eerste versie van BijsluiterPlus wordt opgeleverd in de eerste helft van 2022
De eerste versie van BijsluiterPlus wordt opgeleverd in de eerste helft van 2022

Alle beschikbare informatie is afkomstig van betrouwbare en onafhankelijke bronnen zoals apotheek.nl, thuisarts.nl, inhalatorgebruik.nl, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), Bijwerkingencentrum Lareb, Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Vanaf het platform kan de zorgverlener de medicijninformatie eenvoudig en veilig naar de medicijngebruiker sturen.

Beter voor alle partijen

BijsluiterPlus helpt ook apotheekmedewerkers en huisartsen in het geven van goed advies over het gebruik van medicijnen. Door te verwijzen naar een platform, beschikken apothekers en huisartsen altijd over de meest actuele geneesmiddelinformatie en daarnaast materialen die door de farmaceutische industrie zijn aangeboden.

De toekomst van BijsluiterPlus

De eerste versie van BijsluiterPlus wordt opgeleverd in de eerste helft van 2022. Na oplevering van deze versie zal het platform doorontwikkeld worden en worden nieuwe functionaliteiten toegevoegd.


Media

Contact

Roel Van Aelst

Roel Van Aelst

Marketing & Communication Director, iO

Infinite Opportunities | iO
Eén partner die u alles biedt, end-to-end. Ontdek samen oneindig veel mogelijkheden. Onze gids voor blijvende digitale relevantie.
www.iodigital.com

 

Over iO

iO is een blended agency. Wij brengen talent in marketing, technologie, content, strategie en creatie samen. Met ‘experience is everything’ als overtuiging helpen we onze klanten hun doelgroep een rijke en relevante merkbeleving te bieden. Zo konden we sterke merken als Audi, Brussels Airport, Efteling, Eneco, Fiberklaar en Worldline al helpen groeien.

iO werd opgericht in 2005 en opereert lokaal en internationaal in opdracht van bedrijven, organisaties en overheden vanuit onze verschillende campussen in België, Nederland, Zweden, Denemarken en Bulgarije.